KONTAKT4
image

SÅ LYCKAS DU

MED RENOVERINGEN

Kök och badrum är hemmets två mest krävande rum att renovera. Det är också här som den yrkes-skicklighet och erfarenhet professionella hant-verkare står för ger mest valuta för pengarna.

 

För många människor är köket navet för familjens sociala umgänge. Där kan man samlas för gemensam matlagning, bakning och pyssel. Där umgås man under måltider, man samtalar och planerar. Även badrummet har en central funktion i hemmet, med stor betydelse för det personliga välbefinnandet. Vi investerar alltmer pengar i våra bostäder och många tar möjligheten att få sina köksdrömmar uppfyllda och ett badrum med hög standard med hjälp av ROT-avdrag, som ger rabatt på arbetskostnaden.

Och det är när man inviger sitt renoverade kök eller badrum som man inser hur stor betydelse för den totala hemkänslan dessa rum har. Med en lyckad renovering blir hemmet som nytt.

 

Material och utrustning avgör

Vi har tagit hjälp av två professionella projekt-ledare för att höra vad man bör tänka på inför renoveringsbeslutet: Monika Kula och Pontus Lindroth från Verold Entreprenad, som special-iserar sig på badrums- och köksrenoveringar.

 

– Badrum och kök är hemmets dyraste rum, det är det ingen tvekan om. Det är områden som ska säkras mot fuktskador och det ställer krav på att arbetet utförs fackmannamässigt, vilket inte minst är starka krav från försäkrings-bolagen.

Totalkostnaden för en renovering beror på

val av material och utrustning. Idag finns ett enormt utbud av kakel, klinkers, möbler och utrustning för både kök och badrum att välja på. Det finns något för alla smaker.

 

– Vi hjälper till med helhetsgreppet och sam-arbetar med leverantörer av kakel, klinker och köksinredning. I samarbete med våra partners kan vi även framställa 3D-ritningar och visualiseringsbilder på hur badrummet eller köket kommer se ut med de material, den utrustning och inredning som valts.

 

Lyssna på proffsen

Vi är intresserade att höra vad Monika och Pontus har för tips till dem som går i renoveringstankar.

 

– Renovering av badrum är mycket speciellt eftersom badrummet är som ett slutet system. Det finns ingen möjlighet att bara renovera en del. Har man rivit väggbeklädnaden måste man börja från grunden och fuktsäkra med nytt tätskikt. Badrummet är bostadens mest kritiska punkt, får vi veta. Här finns också förklaringen till att det kostar att renovera: det är verkligen bara helrenovering som gäller.

 

Därför är det bra att tänka till ordentligt hur man vill ha skåp och speglar i det nya badrummet så att de kan monteras fuktsäkert från början. När bad-rummet är klart vill man undvika att bryta det viktiga tätskiktet som är till för att hindra fuktskador.

 

Olika förutsättningar

Hur ska man då tänka inför renoveringen?

 

– Anlita ett företag med erfarenheter, resurser samt de behörigheter som krävs för att genomföra en  fackmannamässig renovering som uppfyller alla branschregler. Det är bra om du har en grundidé om hur du vill att rummet ska utformas inför första träffen med företagets representant, samt en budget.

 

Sen hjälper vi till med att se vad som är praktiskt möjligt att göra i just din bostad. I en lägenhet är det också viktigt att dubbelkolla med bostadsrättsföreningen: det kan finnas interna bestämmelser som föreningen

kräver att man följer när det gäller VVS t.ex. golvbrunn och avlopp.

– Många vill idag ha en vägghängd toalettstol, men det är inte alltid det går att montera. Fler och fler frågar också efter dolda vattenrör som dras invändigt i väggen. Det är inte alltid tekniskt möjligt att göra direkt med alla väggar. Det kan krävas en noggrannare utvärdering om det är möjligt eller inte att anpassa väggen och vilka åtgärder som eventuellt erfordras.

 

Riv inte själv

Vi ber Monika och Pontus berätta om de någon gång ser misstag som renoveringssugna privat personer gör. Det visar sig inte helt oväntat handla om missriktade åtgärder som ibland görs för att spara pengar:

 

 

– Ofta får vi höra redan innan första besöket att kunden vill riva själv för att minska arbets-kostnaden. I själva verket kan det innebära motsatsen. Ett badrum måste rivas på ett fackmannamässigt sätt. Badrummets slutna system gör att man måste ta hänsyn till el-dragningar och VVS-installationer när man river ut det gamla. Har man vattenburen golv-värme kanske man vill behålla värmeslingorna och då är det viktigt att veta hur man tar bort golvplattorna utan att skada slingorna.

 

En lyckad renovering

När man gör rätt då – hur ser det ut då? Den optimala renoveringen? Verold Entreprenad följer en utarbetad ordning för att kvalitétssäkra varje renovering.

"VI HJÄLPER TILL MED HELHETSGREPPET OCH SAMARBETAR MED LEVERANTÖRER AV KAKEL, KLINKER & KÖKSUTRUSTNING"

– Våra styrdokument är till stor hjälp för att inget ska lämnas åt slumpen. Från början till slut har vi rutiner för vad som ska göras och kontrolleras under arbetets gång. Vi har en ansvarig projektledare för varje renovering som håller i allt och koordinerar arbetet. Vi använder oss också av en extern oberoende besiktningsman för att kunden ska känna sig trygg med att arbetet utförs strikt efter gällande regler.

KONTAKTA OSS FÖR KOSTNADSFRI OFFERT >

Renovera innan försäljning

Mycket handlar alltså om regler och bestämmelser när det gäller renovering av badrum. Men utseendet då, hur ska man tänka där?

– Om man planerar att sälja inom några år är det bra att välja neutrala färger och material

i badrummet. Det ska hålla länge, och vid en eventuell försäljning av bostaden gäller det att tilltala så många som möjligt. Men en renovering av kök och badrum kan definitivt höja värdet på bostaden mer än vad renoveringen kostar.

 

Verold Entreprenad AB

Landsvägen 65B

SE-172 65 Sundbyberg

Integritetspolicy >

Kontakta oss via mail >