KONTAKT4
image

Tips &

Råd

Tips &

Råd

Planering av det nya badrummet

Värmegolv

Det är skönt med värmegolv i badrummet. Man kan välja mellan el-slingor eller vattenburen värme. Vi hjälper er med råd om vad som passar bäst hos er och fördelar med de olika alternativen.

 

Golvbrunn

Om golvbrunnen är äldre än från 1990 behöver den bytas ut. Ta reda på hur gammal din golvbrunn är så rådgör vi med er om alternativ. Väggnära golvbrunnar är snyggt och har blivit populära, men konstruktionen  är känslig. Det krävs en godkänd kombination av specifik golvbrunn till specifikt tätskiktssystem. Vi rådgör med er om urval om ni vill ha detta.

 

Gamla rör

Vid en renovering kanske du behöver byta ut gamla rör och kopplingar för att anpassa till dagens standard.

 

Ventilationen

Det kan vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen när du renoverar badrummet. Vi rådgör med er under planering.

 

El

Fundera igenom var i badrummet du vill ha belysning och eluttag samt eventuell handdukstork,  bubbelbadkar, etc.

 

Ljussättning

Belysning som sätts nära väggen (släpljus) framhäver fogar och ojämnheter i kakel. Om du inte är ute efter den effekten, tänk på att inte sätta ljuskällor nära intill väggen.

tänk på placering av belysning när du renoverar badrum, släpljus framhäver fogar och ojämnheter i kakel.

Bilden visar effekten av "släpljus" på ojämna ytor. Ljuskällor som placeras nära väggen framhäver ojämnheter i väggens ytskikt.

Vägghängning

Tänk igenom var på väggarna du vill ha saker monterade. Dels är det lämpligt att montera korta reglar mellan de långa reglarna för att få en fast konstruktion att montera i. Dels är det viktigt att inte förstöra fuktskyddet genom att borra hål i väggen i efterhand. Det bästa är om man planera för väggmonteringar innan plattsättningen görs.

 

Rivning av gamla badrum

Tänk på att gamla badrum, gjorda tidigare än 1980, kan innehålla asbest. Det var vanligt förekommande på 1960-70-talet att man använde fäst- och fogmassa som innehöll asbest.  Man kan skick in prov för test till analysföretag för att ta reda på förekomst av asbest.

Inför upphandling / offert

Billigast behöver inte vara bäst

Det är inte givet att offerten med det lägsta priset är den bästa för dig. Det är viktigt att veta ad som ingår i priset, se till att det är ordentligt specificerat. Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris - detta får sedan inte överskridas med mer än 15%.

 

Specificera noga vad som ska göras

Se till att vara överens med entreprenören om vad som ska göras, det är viktigt att ni har samma bild av hur slutresultatet ska bli. Planera renoveringen väl och i detalj, se våra tips här ovan. Bifoga en lista med offertförfrågan över allt som ska göras. Om det i diskussionerna kommer upp nya detaljer, var noga med att föra in det i underlaget till alla frågade entreprenörer så att alla räknar sina offerter med samma utgångspunkt.

 

Upprätta hantverksformulär

För att undvika missförstånd är det bra att upprätta ett hantverksformulär tillsammans med entreprenören innan renoveringen påbörjas. Entreprenören ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschregler.

 

Behöriga hantverkare

Det är viktigt att hantverkarna är behöriga och att underentreprenörer för tex elinstallation, VVS är behöriga hos sina respektive branschorganisationer.

 

Tips vid köp av kakel & klinkers

En del leverantörer offererar kakel och klinkers och sköter upphandlingen, det är en vanlig modell. Verold Entreprenad har istället avtal med ledande leverantörer och erbjuder förmånliga villkor för våra kunder hos dem. Du kan själv botanisera hos leverantörer, få hjälp och råd och beställa ditt kakel och klinkers direkt med rabatt från våra samarbetspartner. Det blir för båda partner en bättre lösning med mindre risk för misstag vid beställningar, etc.

 

Stora plattor för golv kan göra det svårt att få till ett bra fall. Ett alternativ om man väljer stora klinkerplattor kan vara att övergå till mindre när man närmar sig golvbrunnen. Här kan vi och våra samarbetspartner hjälpa till med råd.

 

Ljusa fogar på golv blir lätt mörkare med tiden. För att behålla ursprunglig färg är det noga att de rengörs med jämna mellanrum. 

Efter avslutat arbete

Kvalitetsdokument

När renoveringen är färdig ska du få ett kvalitetsdokument från entreprenören. Verold Entreprenad är certifierad hos och följer Byggkeramikrådets regler som uppfyller myndighetskraven. Du får kvalitetsdokument och monteringsanvisning för det godkända tätskiktssystem som använts. Dokumenten ska sparas i 10 år och lämnas över till eventuell ny köpare av fastigheten.

 

Limma upp badrumstillbehör

För att inte förstöra tätskiktet rekommenderas att man använder badrumstillbehör som kan limmas upp istället för att punktera tätskiktet med skruv.

 

Bra att tänka på inför badrumsrenoveringen

En badrumsrenovering är ett ganska omfattande projekt och man investerar vanligtvis mer i bostaden när man renoverar badrum än något annat rum, förutom möjligtvis köket. Kakel och klinkers är i särklass de mest populära materialen för ytskikt och det är bra att tänka igenom projektet innan man sätter igång. En bra planering och förberedelser ökar sannolikheten att renoveringen blir så bra som man vill att den ska bli. Tycker du det är svårt att välja bland alla olika stilar för kakel och klinkers så kan vi hjälpa till. Vi har via våra samarbetspartner möjlighet att erbjuda ett stort och brett sortiment och när ni besöker dem får ni möjlighet att skapa 3D visualisering av ert nya badrum, med de utseende ni tänkt er. Kontakta oss för mer information om detta

 

Vi har kollat vad Byggkeramikrådet ger för tips inför badrumsrenovering. Man tipsar om viktiga saker vid planering, vid offerförfrågan, inköp av material och efter färdig renovering. Här följer en sammanfattning av det viktiga.

Kontakta oss. 4

Verold Entreprenad AB

Landsvägen 65B

SE-172 65 Sundbyberg

Integritetspolicy >

Kontakta oss via mail >